e-mail ons
 
facebook

zonnepanelen onderhoud

Leveranciers en fabrikanten van zonnepanelen geven vaak aan dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Maar na verloop van tijd kunnen panelen toch vervuild raken.
Het is in eerste instantie moeilijk meetbaar wat het effect is op het rendement omdat de vervuiling zeer geleidelijk toeneemt.

TNO heeft een studie gedaan naar het reinigen van zonnepanelen. De TNO-studie voor het schoonmaken van zonnepanelen dateert uit 2003. Uit het onderzoek komt naar voren dat periodiek onderhoud een duidelijk effect heeft op het rendement.

Het rendementsverlies komt vooral door bijvoorbeeld kleine stofdeeltjes, vogelpoep en bladeren. Hierdoor worden er lagen vuil gecreëerd en dit heeft als effect dat de zonnestralen de cellen niet meer goed kunnen bereiken. Een zonnepaneel is altijd verdeeld in 1 of meerdere strings en een string werkt hetzelfde als de zwakste schakel in een ketting. Wanneer één paneel vuil is en hierdoor bijvoorbeeld nog maar 90% van zijn volle vermogen levert, dan geeft de gehele string 90%.

De TNO studie toont een rendementsverlies aan van 4,4 à 7,7 % per jaar; met de jongere zonnepanelen kan dat zelfs oplopen naar een verlies van 17 %.

Meer weten?
Bel 06 1438 1071,
mail ons,
of vul ons contactformulier in.


 Valid XHTML 1.0 Transitional